Матеріали:
- бісер двох кольорів (у мене коричневий і золотий) і 2 зелених на очі;
- дріт золотого кольору 0,4мм (для лапок) і 0.6мм (для клешні і в хвіст);
- нитки відповідного кольору;
- для начинки в тулуб можно зробити подовгувату вставку з соленого тіста, а можно і салофаном наповнити тільце.



У своїх скорпіонах замість начинки в тулуб я використовую подовгуватий тулуб з соленого тіста або з холодного фарфору. Але можна собі спростити виготовлення тулуба просто начиненням його целофаном. Не пробувала, але попробую. Наразі я опишу, як я роблю тулуб (внутрішній) з соленого тіста. Ложечку муки, ложечку дрібної солі змішую, додаю пару крапельок олії, щоб тісто було пластичне, і трошки води. Тісто повинно бути густим, щоб не текло. Замішую, а потім з нього виліплюю фігурки, які мені потрібно. Для скорпіончиків роблю подовгуваті фігурки, для павучків кругліші з видовженим одним кінцем, для жучка "сонечко" зробила тулуб з головою разом.


Ставлю свої заготовки на батарею, або, якщо спішу, то в духовку на 60 град. (не більше) і сушу. Коли вони повністю висохнуть і затвердіють, їх варто би покрити лаком, щоб , часом, якщо попадуть під воду, не розмочились. Я покриваю лаком для нігтів, вибираю під колір виробу. Для скорпіона помалювала золотистим.

Ітак, якщо робите брошку, то вам потрібна буде шпилька для брошки (продається в магазинах, де і бісер, і дріт). Приклеюю шпильку до заготовки тіла з тіста клеєм "секунда". В бісерну голку вставляємо нитку (70см удвоє) і набираємо темний бісер рівно стільки, щоб він обгорнув нашу заготовку брошки. по діаметру. Робимо кільце, зв'язуємо два кінці нитки, залишаємо один кінець приблизно 30см, щоб потім продовжити ним плетіння мордочки, а тим кінцем, що на голці продовжуємо по спіралі плести мозаїчним плетінням. Проплетемо 2 ряди, натягуємо на нашу заготовку. Уважно з напрямком плетіння. Зараз ми будемо плести у напрямку до хвоста, тому дивитеся по заготовці і шпильці, з якої сторони повинен бути хвіст.)) Після двох рядів на спинці скорпіона міняємо колір бісеру на золотистий. У мене получилося 4 бісеринки, а далі знову темний. Так робимо полосату спинку, ширину полосок робите за вашим смаком. У мене в одному скорпіоні полоски більш квадратні, там десь 6 рядів золотистого, а у другому 3 ряди. Животик залишайте темним. Так красивіше.




Доходимо до внутрішнього краю шпильки і нам потрібно перейти на зовнішній. Я доплітаю до шпильки, потім набираю 5-7 бісеринок на нитку, обхожу з зовнішньої сторони шпильку і продовжую доплітати до готового полотна. Зробивши коло, я вже переходжу тільки на темний бісер і роблю 2 ряди не по колу, а від шпильки до шпильки (дійшла до шпильки, підхопила одну бісеринку, що біля неї, і повертаюсь назад, поки з іншого боку не дійду до шпильки і знову вертаюсь у звичне плетіння по спіралі). На цьому етапі варто би було протягнути дріт 0,8мм з лівого і правого боку для формування хвоста і клешень. На звості два дроти можно скрутити. Дріт варто протягнути зараз, бо потім буде дуже важко.  Звужую по формі плетіння, в деяких місцях просто голку з ниткою проводжу через 2 бісеринки, а не через одну, як плела до цього, не звужуючи. Звужую до кінця нашої заготовки, до 4 бісеринок у крузі. З цього моменту починаю плести хвіст, навколо скрученого дроту.


Хвіст скорпіона, як і клешні, плету технікою "ндебеле".  Починаю з 4 бісеринок темного кольору, потім додаю по одній бісеринці з одного і другого боку і переходжу на золотистий колір на верхній частині хвоста (2 бісеринки), в наступному ряді над тими бісеринками, що додавали, проплітаю 2 бісеринки, так у мене получається плетіння ндбеле на 6 бісеринок. Проплівши 4-6 рядів, завужую до 4 бісеринок (спочатку з двох бісеринок, які раніше додавались, переходжу на 1, а потім і її проходжу ниткою без додавання бісеру, тим самим виходжу на 4 бісеринки в колі). Роблю таких 4 сегменти. Останній сегмент я роблю золотим.  Кінець одного дроту "обкушую", а другий залишаю для формування жала. Ниткою роблю вузлик, протягую всередину хвоста, зіг-загом, щоб не вилізала і відрізаю, а на кінець дроту набираю пару золотих бісеринок, відрізаю дріт, залишаючи 8 мм і з нього формую колечко, щоб бісеринки з жала не висипались. 


Тепер переходжу до мордочки. У мене залишився один кінець нитки 30 см, я його протягую в голку і плету мордочку по спіралі, як і іншу сторону. Але в одному місці замість коричневих бісеринок ставимо на мордочці 2 зелені (це очка скорпіона). Приблизно на рівні очок дроти, які підуть на клешні треба розвести вбоки. Полотно плести, обходячи дроти. Звужуємо мордочку, так само, як звужували тулуб до хвоста, доходимо до 3 бісеринок, проходимо по них ще раз ниткою по кільцю, затягуємо, робимо вузлик, півдчепивши нитку зв'язаного полотна і виводимо всередину виробу. Обрізуємо.


Переходимо до клешні. Закріплюємо нитку на тулубі, біля дротика, протягуємо через 4 бісеринки навколо дроту і починаємо на них плести золотистим кольором клешню (ндебеле на 4 бісеринки). В залежності від величини скорпіона, відповідної довжини робимо і клешні. Саму клешню я робила з коричневого бісеру. Робила розширення до 6 бісеринок в ндебеле, залишивши при цьому 2 бісеринки для подальшого плетіння другої (меншої) частини клешні. ЇЇ можно сплести з 2, або, додавши ще 2 бісеринки, на 4 бісеринках тим же ндебеле. Дріт проходить через велику частину клешні. Клешню звужую і закінчую, провівши нитку через 2 останні бісеринки, зав'язавши вузлик і, вивівши нитку всередину клешні. Дріт відрізаю до 8 мм і роблю колечко. За ці колечка скорпіона можно буде повішати і на ланцюжок, чи шнурок.



Переходимо до лапок. Нарізуємо дріт 0,3 мм 4 штучки по 20 см. Протягуємо його впоперек животика скорпіона, під бісером, в чотирьох місцях. На дроти набираємо золотистий бісер, приблизно 4 см, хоча це залежить від величини скорпіона. Відрізаємо дріт до 1 см, формуємо колечко, а краще два, щоб бісер з лапок не посипався. І так робимо 4 лапки. Згинаємо лапки , надаємо їм природню форму. Вуаля. Скорпіон готовий. Його можно і як брошку, а можно і на ланцюжок замість кулону.



Немає коментарів:

Дописати коментар