Дерева з бісеру

Матеріали:
- бісер зелений, , золотистий, різних відтінків (зовсім не багато);
- дріт мідний 0.3 мм;
- дріт 1.5 мм (жорсткий);
- гіпс;
- малярна стрічка 1.5 см;
- клей "ПВА";
- фарби акрилові (коричнева, зелена, жовта або охра для змішування з коричневою);
- лак прозорий. 


Складність полягає лише у формуванні стовбура (тіла Мавки), потрібні хоч якісь навички ліпки. 
Починаємо з волосся. Беремо мідний дріт нарізуємо приблизно по 60-65 см, штук 30 (чим більше, тим пишніша "зачіска"). На дріт нанизуємо від 20 до 30 бісеринок. Згинаємо дріт посередині, і посередині розміщуємо одну бісеринку. Скручуємо два кінці дроту на 6-8 мм, підтягуємо ще одну бісеринку, після неї ще скручуємо на 6-8 мм і так скручуємо дріт до кінця. Робіть "волосся" різної довжини. Готові "волосинки" від 20 до 30 см. 

 Технічна робота закінчилась. Починається мистецтво ;-).  Беремо пласкогубці, жорсткий дріт і формуємо з нього "скелет" (руки, хребет, ноги). Малярною стрічкою частково обмотуємо наш каркас, щоб краще чіплялась гіпсова суміш.


Робимо основу, на якій стоятиме Мавка. Посудину відповідної форми і розміру застеляємо салофаном (харчовою плівкою), приблизний діаметр 10 см. Готуємо гіпсову суміш (гіпс + вода). Заливаємо її у посудину. Вставляємо в гіпсову суміш каркас, бажано вертикально). Потримайте каркас пару хвилин, поки гіпс не затвердіє.


Коли гіпс затвердів, витягуємо нашу заготовку з основою з посудини. Знімаємо салофан. Гіпс вже затвердів, але він ще крихкий, ножем його можно моделювати, підрізати, вирізати, формувати основу. В цей час  бажано каркас не рухати, щоб запобігти тріщин в основі. Тепер беремо наше "волосся" і примотуємо його до жорсткого дроту у місці "голови. Можно трошки розправити "волосся" , але не дуже, щоб волосся не заважало ліпці. Головне на цьому етапі, вигнути каркас і виставити у максимальній рівновазі, волосся буде переважувати з одного боку, тому з іншого боку нахиляємо каркас і згинаємо "ноги" для рівноваги.  Готуємо гіпсову суміш на основі гіпсу, клею "ПВА" і води.  Чим більше клею, тим довше сохне. Тому перший шар гіпсового розчину  готуємо  з мінімум клею, досить густий, щоб він скорше схватився. Після того, як перший шар затвердів, наносимо другий і т.д. Готуйте гіпсову суміш невеликою кількістю, бо гіпс скоро твердіє, не використаний гіпс прийдеться викинути.


На верхні шари до розчину додаємо більше клею, щоб можна було довше моделювати "фігурку" Мавки. Для формування тіла використовуємо пальці, ватні палочки, змочені у воді. Гладкі участки будуть тілом Мавки (стовбур без кори) і вони повинні бути світлішого кольору, ніж одяг (кора). Коли сформоване тіло, можна його одягати. Одягаємо товстим пензликом, набираємо гіпсову суміш пензликом і наносимо на нижню частину, наносимо - підсихає, наносимо - підсихає. Так формуємо кору. Щоб ефектно виглядало, кора повинна бути 2 мм товщини. Зубочисткою можно чуть "відтопирити" в деяких місцях кору від тіла і провести тонку і глибоку межу між тілом і корою. Тут грає ваша фантазія. Коли ваше творіння досягнуло вершини, і ви задоволені своїм витвором, беріть пензлик і розмальовуйте Мавку, а також основу. Тіло - фарбою, кольору охри, а кору - коричневою. На основу можно підсипати бісер, різні декоративні елементи. Полакуйте. Я лакувала дешевим прозорим нітролаком. Лак на водяній основі дорожчий, але екологічний! Розправте Мавці волосся, зробіть їй зачіску і любуйтесь своєю роботою і собою).

 У мене висота Мавки приблизно 25 см. Робила я її 6 років тому за майстер-класом з інтернетом, хотіла дати вам посилання, але не знайшла. Зате, знайшла роботи інших майстринь, ділюсь з вами фотокартками інших робіт, черпайте ідеї. Бачу, що в деяких використовувались і ляльки замість каркасу. А що? Також ідея!)



Немає коментарів:

Дописати коментар